Funktionella och dissociativa neurologiska symptom - en patientguide

 

Hemi

Orsaker / Mekanismer

Hur hände det här?

Figure 1 - Contralateral hypoactivation Vuilleimie

Avancerad bildteknik har börjat visa vad som sviktar i nervsystemet hos patienter med funktionella och dissociativa symptom.

 

Detta är en SPECT-undersökning av en patient med funktionell svaghet och känselsymptom i ena sidan av kroppen. Bilden visar förändrad funktion i en del av hjärnan (gult) som är involverad i rörelse och känsel i motstående kroppshalva.

 

Nervsystemet är formbart och föränderligt. Att en ändrad

funktion kan ses på bild, betyder inte att man inte kan göra något åt den.

 

Bilden är tagen från Vuilleimier et al. Brain 2001

volume knob

Det är som att ha ett problem med mjukvaran, snarare än hårdvaran…

Klicka här för att läsa varför symptomen kan ha uppstått

När man har ett problem är det naturligt att fråga sig ”Varför har detta hänt?”

 

När det gäller funktionella symptom, är det viktigt att inte förväxla frågan ”Varför har detta hänt?” med frågan ”Vad har gått sönder i min kropp, som orsakar symptomen?

 

Dessa är två skilda frågor och de har två olika svar.

 

 

 

 

 

Låt oss försöka besvara den första frågan först – ”Vad har gått sönder i kroppen, som orsakar symptomen?” eller ”Hur uppstår symptomen?”

 

För alla funktionella symptom som beskrivs på den här hemsidan, är det grundläggande svaret att det finns ett problem med nervsystemets funktion.

 

För symptom som svaghet och rörelserubbning, finns det ett problem med hur hjärnan skickar signaler till kroppen.

 

För symptom som domning och smärta, finns det ett problem med hur hjärnan tar emot signaler från kroppen.

 

Under dissociativa kramper eller dissociativa tillstånd, befinner sig hjärnan i ett transliknande tillstånd, som i viss mån liknar tillståndet under hypnos.

 

Det har börjat växa fram en förståelse för den komplicerade process som sker i nervsystemet hos patienter med funktionella symptom, särskilt vid tidigare svårförklarlig kronisk smärta.

 

Funktionella avbildningstekniker visar vilka delar av hjärnan som är aktiva eller underaktiverade när patienter har symptom. Bilden här intill visar ett exempel på förändrad aktivitet i hjärnan hos en patient med funktionell svaghet.

 

Vid kronisk smärta vet vi att många förändringar sker i nervsystemet som inte kan avbildas med vanliga tekniker. Dessa förändringar sker i nervändar, i ryggmärgen och kanske viktigast, i hjärnan. Det sker en serie processer i nervsystemet som beter sig som små volymreglage.

Hos patienter med kroniska smärttillstånd vrids dessa upp, vilket ökar deras känslighet eller mottaglighet för smärta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det finns mycket som fortfarande är okänt om vad som går fel i nervsystemet, som orsakar funktionella symptom, men det är ändå inte ett totalt mysterium.

 

Vid många neurologiska sjukdomar kan man se vad som är problemet, antingen med avbildning – som vid multipel skleros eller hjärntumörer, eller under ett mikroskop – som vid Parkinsons sjukdom.

 

Patienter med funktionella symptom har inga skador i nervsystemet, så det är inte konstigt att man inte ser avvikelser på bild. Istället är det så att nervsystemet inte fungerar korrekt.

 

Om man vore en dator, skulle det kunna liknas vid ett problem i mjukvaran, snarare än i hårdvaran. Om man har buggar i mjukvaran i en dator, kan den krascha ofta eller arbeta riktigt långsamt. Detta problem kan inte upptäckas eller lösas genom att öppna locket och titta på komponenterna. Man skulle inte se någonting fel om man tog röntgenbilder av datorn.

 

Lösningen skulle behöva bli att förstå vilka program som orsakar problemen och programmera om dem.

 

Människor är naturligtvis mer komplicerade än datorer. Samtidigt kan man ändå likna våra tankar, beteende, upplevelser och känslor vid just program.

 

Detta leder oss till nästa avsnitt, som beskriver några av de saker som kan göra oss mottagliga för funktionella symptom.